انتقال سرقفلی بدون اجازه مالک غیر قانونی است و در صورتی که مستأجر این کار را انجام دهد، طبق قانون، حق و حقوقی برای مالک در نظر گرفته می‌شود که در این مطلب قصد داریم به بررسی آن‌ها بپردازیم.

در صورتی که برای انتقال سرقفلی به وکیل متخصص سرقفلی احتیاج دارید، می توانید با کارشناسان ملکبانان در ارتباط باشید.

منظور از سرقفلی چیست؟

اگر می‌خواهید بدانید انتقال سرقفلی بدون اجازه مالک به چه نحوی است بهتر است کمی بیشتر در مورد حق سرقفلی اطلاعات کسب کنید. در رابطه با قوانین بین مستأجر و مؤجر، دو قانون که در سال‌های ۵۶ و ۷۶ وضع شده اند، در حال حاضر از اعتبار بیشتری برخوردار هستند.

قانونی که در سال ۵۶ در این مورد تصویب شده است از حق کسب و پیشه استفاده کرده است. حق کسب و پیشه حقی است که برای مستأجر تعریف شده است. طبق این قانون اگر مستأجری باعث رونق ملکی شود که قبل از او هیچ فعالیت اقتصادی در آن وجود نداشته است و مستأجر در شهرت و آبادی ملک تجاری نقش داشته باشد، قانون‌گذار در حمایت از مستأجر، حق کسب و پیشه را به او می‌دهد.

در سال ۷۶ نیز در رابطه با روابط بین مستأجر و مؤجر قانونی تصویب شد و در آن به جای حق کسب و پیشه از حق سرقفلی صحبت به میان آمد. هرچند که حق سرقفلی با کسب و پیشه تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند.

تفاوت سرقفلی و حق کسب و پیشه

با وجود یکسان بودن ماهیت حق کسب و پیشه با حق سرقفلی اما تفاوت‌هایی هم با یکدیگر دارند که در ادامه بیان می‌کنیم.

حق سرقفلی اختیاری است به این معنی که با توافق مالک و مستأجر ایجاد می‌شود. در صورتی که حق کسب و پیشه توسط قانون‌گذار برای صاحبان پیشه یا مستأجر در نظر گرفته می‌شود.

داشتن حق سرقفلی ممانعتی برای تخلیه ملک محسوب نمی‌شود. طبق این قانون از اختیارات مالک سرقفلی این است که می‌تواند هر زمان با توجه به شرایط تخلیه یا سر رسیدن موعد قرارداد، تقاضای تخلیه کند. صاحب حق سرقفلی هم موظف است جهت تخلیه ملک اقدام کند.

حق سرقفلی از همان ابتدا ایجاد می‌شود در صورتی که حق کسب و پیشه در طول زمان و فعالیت تجاری مستأجر به وجود خواهد آمد.
در رابطه با انحصار وراثت سرقفلی، این حق به عنوان یک حق مالی محسوب می‌شود و قابل به ارث رسیدن از پدر به فرزند است.

به طور کلی روش‌های انتقال حق سرقفلی متفاوت است و به نوع قرارداد بین طرفین بستگی دارد.

انتقال سرقفلی بدون اجازه مالک

نحوه انتقال حق کسب و پیشه

طبق قانون تصویب شده در سال ۵۶، در صورت دارا بودن شرایط زیر، انتقال حق کسب و پیشه امکان پذیر خواهد بود.

الزامی بودن اجازه مالک جهت انتقال کسب و پیشه
انجام انتقال تنها با داشتن سند رسمی ملک
انتقال کسب و پیشه تنها برای شغل مشابه

بر اساس این قانون در صورت عدم داشتن حق انتقال کسب و پیشه، در هنگام تخلیه، مالک موظف است حق کسب و پیشه مستأجر را پرداخت کند. در غیر این صورت مستأجر می‌تواند با کمک گرفتن از یک وکیل ملکی با تجربه و مراجعه به دادگاه، جهت گرفتن مجوز قانونی انتقال، اقدام کند‌.

نحوه انتقال سرقفلی

انتقال سرقفلی زمانی انجام می‌شود که مستأجر و مؤجر هر دو با یکدیگر به توافق رسیده باشند و از طرف مالک به مستأجر اجازه انتقال داده شود. در بسیاری از موارد، مستأجرها با پرداخت درصدی از ارزش سرقفلی، موافقت مالک را برای انتقال به دست می‌آورند.

لازم به ذکر است که در صورت فوت مستأجر، انتقال سرقفلی به فرزند یا ورثه او محول می‌شود. در این شرایط ورثه باید جهت انتقال سرقفلی از مالک اجازه بگیرد. جهت گرفتن اجازه از مالک نیز با مراجعه به دادگاه از یک وکیل متخصص سرقفلی ماهر و با تجربه کمک بگیرید تا بتواند در این مورد راهنمایی‌های لازم را به شما بکند.

آیا انتقال سرقفلی بدون اجازه مالک، توسط مستأجر امکان پذیر است؟

بر اساس قوانین تصویب شده در سال‌ ۵۶، امکان انتقال سرقفلی بدون اجازه مالک وجود ندارد و به طور حتم اجازه مالک در این خصوص ضروری است. حال در صورتی که مستأجر انتقال سرقفلی را بدون اجازه مؤجر انجام دهد، بر اساس قانون، مالک می‌تواند نسبت به توقیف سرقفلی مغازه یا هرگونه ملک تجاری خود اقدام کند و درخواست تخلیه ملک را داشته باشد. البته باید نصف حق سرقفلی را به مستأجر بپردازد‌.

به طور کلی همه قراردادهایی که هیچ گونه قراردادی بین طرفین ثبت نشده است و همچنین اجازه مالک وجود ندارد، منجر به تخلیه مستأجر می‌شوند. در ‌ضمن اینکه مبلغ سرقفلی نصف می‌شود.

در واقع یکی از مهم ترین نکات در به رسمیت شناختن سرقفلی این است که مستأجر منافع مالک را در نظر بگیرد و همچنین انتقال در قالب سند رسمی انجام شود. از طرفی بنا بر قانون سال ۷۶، امکان انتقال سرقفلی بدون اجازه مالک توسط مستأجر وجود دارد اما در صورتی که مالک از قبل این حق را از مستأجر سلب کرده یا شرایطی را برای انتقال تعیین کرده باشد، مالک این حق را دارد که با پرداخت مبلغ سرقفلی، تخلیه ملک را درخواست کند.

روش‌های انتقال سرقفلی

به طور کلی جهت انتقال سرقفلی دو راه وجود دارد که توسط مالک یا مستأجر امکان پذیر است.

مرکز حقوقی ملکبانان با مدیریت وکیل فرشته محمد حسینی

انتقال ملک به همراه سرقفلی

خرید مغازه سرقفلی دار مصداق همین روش است. چرا که در انتقال ملک به همراه سرقفلی، فروشنده مغازه مالکیت خود به همراه سرقفلی را به خریدار انتقال می‌دهد. در واقع در این روش، مالک سرقفلی ملک خود را به طور کامل به شخص دیگر انتقال می‌دهد.

اجاره ملک به همراه سرقفلی

دومین شیوه در انتقال سرقفلی همین روش است که مالک ملک خود را همراه با سرقفلی به شخص دیگر اجاره می‌دهد. در این روش دو قرارداد اجاره و همچنین تعهد به انتقال سرقفلی بین مؤجر و مستأجر بسته می‌شود.

آیا امکان انتقال سرقفلی بدون اجازه مالک به ورثه وجود دارد؟

بر این اساس با توجه به مطالب گفته شده مطابق با قوانین تصویب شده در سال ۷۶، امکان انتقال سرقفلی به غیر وجود دارد اما اگر طبق قرارداد حق آن از مستأجر سلب شده باشد، دیگر نمی‌تواند سرقفلی را به شخص دیگر خواه ورثه او باشد انتقال دهد.

حال اگر مالک سرقفلی فوت شود، ورثه او نیز حق ندارند بدون اجازه مالک، سرقفلی را به غیر انتقال دهند.

در این مطلب به بررسی مسائل مربوط به انتقال سرقفلی بدون اجازه مالک پرداختیم. همانطور که متوجه شدید در صورتی که مستأجر بدون اجازه مؤجر، سرقفلی را انتقال دهد، مسائل و اختلافاتی بروز می‌کند که برای حل آن‌ها بهتر است از یک وکیل سرقفلی متبحر کمک گرفت.

در مؤسسه حقوقی ملکبانان این امکان وجود دارد که از راهنمایی‌های کارشناسان حقوقی آن‌ها از طریق واتساپ یا تماس تلفنی استفاده کنید. شما همچنین می‌توانید برای حل مشکلات خود در این زمینه از وکلای ملکی این مؤسسه کمک بگیرید.

دریافت مشاوره حقوقی ملکی

مرکز حقوقی ملکبانان، با مدیریت وکیل فرشته محمد حسینی، مجموعه ای از بهترین وکلای پایه یک دادگستری در مشهد هستند که به دلیل تمرکز خاص خود بر کلیه امور ملکی و تبحر ویژه در حقوق املاک بهترین گزینه پیش روی شما برای کسب مشاوره حقوقی ملکی به شمار می آیند. در مجموعه ما می توانید به تناسب نیاز و شرایط خود در هر بستری که برای شما مناسب تر است مشاوره حضوری، تلفنی و آنلاین با بهترین وکیل الزام به تحویل مورد اجاره در مشهد داشته باشید. جهت دریافت اطلاعات بیشتر کافی است با متخصصان ما در مرکز حقوقی ملکبانان تماس بگیرید.